2 Mart 2012 Cuma

Granyoz Nedir?

Yekta Kopan Atölyesi'nde verilen ödevlerden biri... Granyoz kelimesinin üç farklı tanımını yaptım. Biri gerçek ama hangisi?

Granyoz 1
Sarıağız olarak da bilinen granyoz, beyaz etli ve lezzetli bir balıktır. Vücut şekli olarak Kaya levreği ve Minakop’a benzer. Ege kıyılarında sürüler halinde gezen bu balığın 50 kilograma ulaşan örneklerine rastlanmıştır. Denizde gördüğü her canlı türüne saldırmasından dolayı, “Oltanıza granyoz takıldıysa, o bölgede başka balık yok demektir” deyişi ünlüdür.

Granyoz balığının kafasının sağ ve sol tarafında bulunan ve kalsiyum içeren iki biyolojik taş, böbreklerinde kum olanların gözde ilacıdır. Balığın kilosu 50 liraya satılırken kafasındaki taşların tanesi 25 liraya alıcı bulabilmektedir. Bilimsel bir dayanağı olmasa da taşların şifalı olduğu yönünde bir inanış vardır. Balığın beyninin olduğu yerden çıkarılan bu yapılar, ancak balık öldüğünde sertleşerek taş halini alır. 10-15 tanesi ezilerek bir şişeye konur ve üzerini örtecek kadar limon suyu ilave edilir. Bu karışım, iki gün bekletildikten sonra her gün aç karnına içilir.
.......................................................................................................................................................
Granyoz 2
Granyoz, 1996’da İzmir’de kuruldu. İzmir’de barlarda İngilizce sözlü rock müzik yapan grup, 2000 yılında Mojo’dan aldığı teklifle İstanbul’a taşındı.

Üretim aşamasında piyasanın zedeleyebileceği özgürlüğünden vazgeçmek istemeyen Granyoz, ilk albümü olan “a4”‘ü kendi başına aşamalar halinde kaydetti. 2005 Şubat’ta çıkan albümün çıkış parçası “Senin İçin”, birçok radyo ve müzik kanalının listelerinde üst sıralara kadar çıktı. Bu dönemde gruba katılan Pentagram’ın gitaristi Tarkan Gözübüyük’ün bir yıl geçmeden Granyoz ile yollarını ayırmasıyla ikinci albüm gecikmeye uğradı. Eksen’den Devrim Bahtiyar’ın gruba katıldığı 2006 Mayıs ayı başında “Heal” adlı ikinci albüm yayınlandı. Albümdeki “Et cetera” isimli çıkış parçası müzik otoritelerince çok beğenildi.

2005 ve 2006 yıllarında İzmir ve İstanbul’da birçok canlı performans sergileyen Granyoz, Barışa Rock konserinin dikkat çeken ön gruplarından biriydi. Canlı performansındaki samimi yaklaşım, konserlerinde kullandığı özenle seçilmiş videolarla şarkı sözlerindeki derin anlatımı zenginleştirmeyi amaçlamıştır. Tüm rock klişelerini şiddetle reddeden, işitsel anlatım kadar görsel anlatımın da önemli olduğunu savunan, müzikal kaygısı kadar politik, felsefi ve estetik kaygısı yoğun bir gruptur. Granyoz, hayat görüşü ile müzikal tavrı arasında gerçek bir tutarlılık yakalayabilmiş belki de ender rock gruplarındandır.
.......................................................................................................................................................
Granyoz 3
AK-47 olarak da bilinen otomatik Kalaşnikov 47’de granyoz tipi şarjör kullanılmıştır. 1947 yılında Sovyet Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanan silah, Izhmash firmasınca üretilmiştir. 7.62x39mm'lik mermi kullanır. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla AK-47 vardır.

AK-47, soğuk savaş yılları boyunca birçok çatışmada kullanılmış ve komünist bloğun sembolü olmuştur. Bunun en önemli etkeni AK-47’de kullanılan granyozun dayanıklılığıdır. Granyoz tipi şarjör; sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluk yapar. Ayrıca ucuza ve pek çok şekilde temin edilebilir. Hızlı üretilebilmesi, kullanım ve bakım kolaylığı nedeniyle AK-47, 1947 yılında üretilmesine rağmen bugün birçok ülke, direniş, terör ve gerilla grupları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Kalaşnikov’un sökülmesi de çok kolaydır. Granyozu çıkartıp atım yatağını boşalttıktan sonra sırayla harbi, üst kapak, yerine getiren yay, gaz pistonu, kama, gaz borusu ve el kundağı çıkartılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder